petek, 16. junij 2017, Aleš Kovač 1124

Reševalna akcija v Koroški Rinki

Povečava
Klikni za povečavo ...
Soparen popoldan je obetal lenarjenje doma saj je vse okoli nas črno in pripravljeno na nevihto. Grožnje o oranžnem alarmu so me prepričale, da sem avto postavil v garažo.
A ne za dolgo, saj je telefon zabrnel in na ekranu se je izpisala tista enostavna rdeča številka, ki me vedno vrže pokonci. Prijazen glas na drugi strani mi razloži situacijo in namigne, naj danes ne računam na pomoč naših vrlih fantov z Brnika.

Dobro, tudi peš znamo kam priti, pa še mudi se ne tako saj sta mi tujca po telefonu zagotovila, da sta dobro opremljena za primer slabega vremena in kot nepoškodovana bosta že počakala na nas. Vmes jima namignem,  naj se dobro oblečeta in potelovadita malo, da ne bosta čisto otrpla, medtem ko se bomo mi potili proti Koroški Rinki.

Fant mi je povedal točno lokacijo (no njegov pameten telefon, če sem pošten), ni pa znal točno pojasniti zakaj njegovo dekle noče ne naprej in ne nazaj. Verjetno že ima tehtne razloge  in zato nočem preveč vrtati v njo. Na hitro mi pove še vremensko situacijo, ki je v tistem koncu presenetljivo dobra a kaj ko na Brniku ni. S piloti in našim zdravnikom se dogovorimo, da se v primeru izboljšanja še slišimo.

Medtem, ko naša izvidnica pride v vidni stik z njimi nam dežurna ekipa z Brnika javi, da bodo poskusili s helikopterjem priti  do njih. Prek Jezerskega so hitro pri nas, naredijo en krog in ugotovijo kar mi že tudi vemo. Veter se je medtem precej okrepil. Vseeno poskusijo z manevrom. Ne bo šlo, odložiti bo treba nekaj članon ekipe. Kmalu zatem se ustavijo točno na vrhu grebena, ki povezuje Savinjsko sedlo s Križem. Moji kolegi in tudi sam nemo gledamo in upamo, da jim uspe!

V treh ciklih se reševalec spusti v steno in pobere najprej oba Čeha, nato pa še njuna težka nahrbtnika. Vsa čast tem fantom! Komaj jim še uspemo pomahati v slovo. Zgleda, da čelne svetilke danes ostanejo v nahrbtniku, naši domači bodo pa tudi veseli saj bi se drugače  intervencija zavlekla globoko v noč - kljub dnevu, ki se kar noče posloviti.

Klikni na fotografijo za povečavo

Klikni na fotografijo za povečavo

Klikni na fotografijo za povečavo

Klikni na fotografijo za povečavo

Klikni na fotografijo za povečavo
Krvavica - iskanje in pomoč družini z otroki

Krvavica - iskanje in pomoč družini z otroki

torek, 28. avgust 2018
Družina s tremi mlajšimi otroki se je odpravila na izlet na Krvavico (909 m), občina Tabor. Zaradi prepoznega odhoda jih je na sestopu ujela noč, imeli pa so samo eno svetilko. Zanašali so se na zemljevid s spletnega mesta, toda v temi so zgrešili odcep v smeri koče. Zašli so in prišli do gozdne vlake, ki se je končala pri potoku Ojstrica. Zaradi pozne ure in utrujenosti otrok so se odločili, da pokličejo na pomoč.
Iskalna akcija Ivovec - Logarska dolina

Iskalna akcija Ivovec - Logarska dolina

sobota, 25. avgust 2018
Pohodnica, ki je bila nastanjena v Logarski dolini, se je po zajtrku s psom odpravila na “sprehod". Malo po 12. uri je poklicala na pomoč Center za obveščanje. Povedala je, da je zašla in da se nahaja nekje ob strugi kjer teče voda. Delovala je dokaj zmedeno. Kmalu zatem so se z njo po telefonu pogovarjali policisti in ugotovili, da je izgubljena pohodnica v zgornjem delu doline slišala njihovo sireno, vendar z njo ni bilo moč vzpostaviti stika, ker ji je odpovedal telefon.
Reševanje na Kožlju nad Velenjem

Reševanje na Kožlju nad Velenjem

petek, 24. avgust 2018
Malo pred osmo zvečer, so nas reševalci z NMP Velenje prosili za pomoč pri prenosu poškodovanke z vrha Kožlja nad Velenjem. Pohodnico, ki si je pri sestopu po stezi obraslimi s koreninami, poškodovala gleženj smo na nosilih prenesli do reševalnega vozila. Na intervenciji so sodelovali tudi gasilci PGD Velenje, saj se omenjen hrib nahaja takoj za njihovem domom.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja