petek, 16. junij 2017, Aleš Kovač 632

Reševalna akcija v Koroški Rinki

Povečava
Klikni za povečavo ...
Soparen popoldan je obetal lenarjenje doma saj je vse okoli nas črno in pripravljeno na nevihto. Grožnje o oranžnem alarmu so me prepričale, da sem avto postavil v garažo.
A ne za dolgo, saj je telefon zabrnel in na ekranu se je izpisala tista enostavna rdeča številka, ki me vedno vrže pokonci. Prijazen glas na drugi strani mi razloži situacijo in namigne, naj danes ne računam na pomoč naših vrlih fantov z Brnika.

Dobro, tudi peš znamo kam priti, pa še mudi se ne tako saj sta mi tujca po telefonu zagotovila, da sta dobro opremljena za primer slabega vremena in kot nepoškodovana bosta že počakala na nas. Vmes jima namignem,  naj se dobro oblečeta in potelovadita malo, da ne bosta čisto otrpla, medtem ko se bomo mi potili proti Koroški Rinki.

Fant mi je povedal točno lokacijo (no njegov pameten telefon, če sem pošten), ni pa znal točno pojasniti zakaj njegovo dekle noče ne naprej in ne nazaj. Verjetno že ima tehtne razloge  in zato nočem preveč vrtati v njo. Na hitro mi pove še vremensko situacijo, ki je v tistem koncu presenetljivo dobra a kaj ko na Brniku ni. S piloti in našim zdravnikom se dogovorimo, da se v primeru izboljšanja še slišimo.

Medtem, ko naša izvidnica pride v vidni stik z njimi nam dežurna ekipa z Brnika javi, da bodo poskusili s helikopterjem priti  do njih. Prek Jezerskega so hitro pri nas, naredijo en krog in ugotovijo kar mi že tudi vemo. Veter se je medtem precej okrepil. Vseeno poskusijo z manevrom. Ne bo šlo, odložiti bo treba nekaj članon ekipe. Kmalu zatem se ustavijo točno na vrhu grebena, ki povezuje Savinjsko sedlo s Križem. Moji kolegi in tudi sam nemo gledamo in upamo, da jim uspe!

V treh ciklih se reševalec spusti v steno in pobere najprej oba Čeha, nato pa še njuna težka nahrbtnika. Vsa čast tem fantom! Komaj jim še uspemo pomahati v slovo. Zgleda, da čelne svetilke danes ostanejo v nahrbtniku, naši domači bodo pa tudi veseli saj bi se drugače  intervencija zavlekla globoko v noč - kljub dnevu, ki se kar noče posloviti.

Klikni na fotografijo za povečavo

Klikni na fotografijo za povečavo

Klikni na fotografijo za povečavo

Klikni na fotografijo za povečavo

Klikni na fotografijo za povečavo
Plazovi

Plazovi

sobota, 20. januar 2018
V soboto popoldne nas je presenetil klic s pozivom na akcijo. Zadeva ni bila tako nedolžna in bi se lahko končala tragično. Pet turnih smučarjev se je potem, ko so že presmučali Turski žleb, še enkrat podalo na turo in sicer po veliki “flanki" pod Tursko goro, ki je bila že dokaj zvožena od turnih smučarjev. Za pot navzgor so uporabili smučino, ki je bila že narejena. Ko so bili malo višje od narejene smučine, se je pod njimi sprožil plaz.
Zimska vaja 2018

Zimska vaja 2018

sobota, 13. januar 2018
V ne preveč prijaznem vremenu smo izvedli zimsko vajo. Točke, ki smo jih obdelali so bile klasične zimske teme, nekaj več poudarka smo namenili iskanju z žolnami  še posebno iskanju več zasutih žoln hkrati.
Ker smo po navadi na zimski vaji vključili kondicijski pohod,  ki je tokrat odpadel smo višek energije porabili z odkopavanjem snega na našem zavetišču.
Reševalna akcija Kamnik

Reševalna akcija Kamnik

ponedeljek, 6. november 2017

V turobnem in deževnem ponedeljkovem popoldnevu, malo po četrti uri je pozvonil telefon. Iz Centra za obveščanje so klicali in v trenutku sem pomislil, da to ne prinaša nič dobrega.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja