sreda, 21. junij 2017, Ivo Avberšek 1061

Naši reševalci v oddaji »Preverjeno!«

Povečava
Klikni za povečavo ...
Gorski reševalci posredujejo več kot 400-krat na leto, pomagajo nesebično, v vsakem vremenu, v svojem prostem času, včasih tudi za ceno lastnega življenja. Številni se med reševanjem poškodujejo, v zadnjih 40 letih se jih je 15 med reševanjem ali pa med vajami za reševanje tudi smrtno ponesrečilo.
Nesebično pomagajo v vsakem vremenu, a nekateri se obnašajo, kot da gre za turistično ponudbo.

Gorski reševalci za svoje delo dobijo dnevnico, sedem in pol evra, še to pa ponavadi pustijo v blagajni društva, da lahko potem iz nabranega - pa še sami dodajo - dokupijo opremo.

Reševanje pri nas je zastonj, iz državne blagajne pa gre za to na leto približno 2 milijona evrov. Ne samo to, pri nas niti ne izterjajo denarja od tuje zavarovalnice, kadar so ponesrečeni tujci in zavarovani. Drugače je že v Avstriji.

Ni čudno, da se potem včasih, kot pripoveduje eden izmed dolgoletnih reševalcev, ljudje v gorah do reševalcev obnašajo kot do nekakšne dodatne, samoumevne turistične ponudbe. Tudi to se je že zgodilo, da so poklicali za helikopterski prevoz, da bi gore malo videli še iz zraka.

Posnetek oddaje si lahko ogledate tukaj: 24ur.com
Krvavica - iskanje in pomoč družini z otroki

Krvavica - iskanje in pomoč družini z otroki

torek, 28. avgust 2018
Družina s tremi mlajšimi otroki se je odpravila na izlet na Krvavico (909 m), občina Tabor. Zaradi prepoznega odhoda jih je na sestopu ujela noč, imeli pa so samo eno svetilko. Zanašali so se na zemljevid s spletnega mesta, toda v temi so zgrešili odcep v smeri koče. Zašli so in prišli do gozdne vlake, ki se je končala pri potoku Ojstrica. Zaradi pozne ure in utrujenosti otrok so se odločili, da pokličejo na pomoč.
Iskalna akcija Ivovec - Logarska dolina

Iskalna akcija Ivovec - Logarska dolina

sobota, 25. avgust 2018
Pohodnica, ki je bila nastanjena v Logarski dolini, se je po zajtrku s psom odpravila na “sprehod". Malo po 12. uri je poklicala na pomoč Center za obveščanje. Povedala je, da je zašla in da se nahaja nekje ob strugi kjer teče voda. Delovala je dokaj zmedeno. Kmalu zatem so se z njo po telefonu pogovarjali policisti in ugotovili, da je izgubljena pohodnica v zgornjem delu doline slišala njihovo sireno, vendar z njo ni bilo moč vzpostaviti stika, ker ji je odpovedal telefon.
Reševanje na Kožlju nad Velenjem

Reševanje na Kožlju nad Velenjem

petek, 24. avgust 2018
Malo pred osmo zvečer, so nas reševalci z NMP Velenje prosili za pomoč pri prenosu poškodovanke z vrha Kožlja nad Velenjem. Pohodnico, ki si je pri sestopu po stezi obraslimi s koreninami, poškodovala gleženj smo na nosilih prenesli do reševalnega vozila. Na intervenciji so sodelovali tudi gasilci PGD Velenje, saj se omenjen hrib nahaja takoj za njihovem domom.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja