sreda, 21. junij 2017, Ivo Avberšek 356

Naši reševalci v oddaji »Preverjeno!«

Povečava
Klikni za povečavo ...
Gorski reševalci posredujejo več kot 400-krat na leto, pomagajo nesebično, v vsakem vremenu, v svojem prostem času, včasih tudi za ceno lastnega življenja. Številni se med reševanjem poškodujejo, v zadnjih 40 letih se jih je 15 med reševanjem ali pa med vajami za reševanje tudi smrtno ponesrečilo.
Nesebično pomagajo v vsakem vremenu, a nekateri se obnašajo, kot da gre za turistično ponudbo.

Gorski reševalci za svoje delo dobijo dnevnico, sedem in pol evra, še to pa ponavadi pustijo v blagajni društva, da lahko potem iz nabranega - pa še sami dodajo - dokupijo opremo.

Reševanje pri nas je zastonj, iz državne blagajne pa gre za to na leto približno 2 milijona evrov. Ne samo to, pri nas niti ne izterjajo denarja od tuje zavarovalnice, kadar so ponesrečeni tujci in zavarovani. Drugače je že v Avstriji.

Ni čudno, da se potem včasih, kot pripoveduje eden izmed dolgoletnih reševalcev, ljudje v gorah do reševalcev obnašajo kot do nekakšne dodatne, samoumevne turistične ponudbe. Tudi to se je že zgodilo, da so poklicali za helikopterski prevoz, da bi gore malo videli še iz zraka.

Posnetek oddaje si lahko ogledate tukaj: 24ur.com
Reševanje jadralnega padalca na Rogatcu

Reševanje jadralnega padalca na Rogatcu

ponedeljek, 9. oktober 2017
Včasih stvari  ne gredo tako kot si zamislimo. Mogoče spregledamo kakšno malenkost, ki določi nadaljni potek dogodkov.
Vsekakor je imel danes jadralni padalec na koncu še kar srečo, da se stvari niso šle po svoje in da so veje zadržale njegovo težo, ker drugače bi bilo lahko precej hujše.
Redno mesečno usposabljanje v Tremerjih

Redno mesečno usposabljanje v Tremerjih

sreda, 4. oktober 2017
V okviru rednih mesečnih usposabljan, smo v sredo, 4. oktobra 2017, izvedli popoldansko vajo na temi reševanje padalca z drevesa in stensko vajo reševanje plezalca iz stene.  Ne glede na to, da nas je ujela tema so reševalci pokazali visoko znanje in motiviranost do konca vaje, že v trdi temi. Vajo smo izvedli v plezališču Tremerje pri Celju.
dr. Jože Četina, 1927 - 2017

dr. Jože Četina, 1927 - 2017

nedelja, 24. september 2017
Umrl je prim. dr. Jože Četina, rojen 20. 10. 1927. Član GRZS postaje Celje je bil od leta 1954.
Od njega se bomo poslovili v ponedeljek, 25. septembra ob 10. uri, v spodnji dvorani mrliške vežice na Teharski cesti 54, Teharje.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja