sreda, 21. junij 2017, Ivo Avberšek 544

Naši reševalci v oddaji »Preverjeno!«

Povečava
Klikni za povečavo ...
Gorski reševalci posredujejo več kot 400-krat na leto, pomagajo nesebično, v vsakem vremenu, v svojem prostem času, včasih tudi za ceno lastnega življenja. Številni se med reševanjem poškodujejo, v zadnjih 40 letih se jih je 15 med reševanjem ali pa med vajami za reševanje tudi smrtno ponesrečilo.
Nesebično pomagajo v vsakem vremenu, a nekateri se obnašajo, kot da gre za turistično ponudbo.

Gorski reševalci za svoje delo dobijo dnevnico, sedem in pol evra, še to pa ponavadi pustijo v blagajni društva, da lahko potem iz nabranega - pa še sami dodajo - dokupijo opremo.

Reševanje pri nas je zastonj, iz državne blagajne pa gre za to na leto približno 2 milijona evrov. Ne samo to, pri nas niti ne izterjajo denarja od tuje zavarovalnice, kadar so ponesrečeni tujci in zavarovani. Drugače je že v Avstriji.

Ni čudno, da se potem včasih, kot pripoveduje eden izmed dolgoletnih reševalcev, ljudje v gorah do reševalcev obnašajo kot do nekakšne dodatne, samoumevne turistične ponudbe. Tudi to se je že zgodilo, da so poklicali za helikopterski prevoz, da bi gore malo videli še iz zraka.

Posnetek oddaje si lahko ogledate tukaj: 24ur.com
Plazovi

Plazovi

sobota, 20. januar 2018
V soboto popoldne nas je presenetil klic s pozivom na akcijo. Zadeva ni bila tako nedolžna in bi se lahko končala tragično. Pet turnih smučarjev se je potem, ko so že presmučali Turski žleb, še enkrat podalo na turo in sicer po veliki “flanki" pod Tursko goro, ki je bila že dokaj zvožena od turnih smučarjev. Za pot navzgor so uporabili smučino, ki je bila že narejena. Ko so bili malo višje od narejene smučine, se je pod njimi sprožil plaz.
Zimska vaja 2018

Zimska vaja 2018

sobota, 13. januar 2018
V ne preveč prijaznem vremenu smo izvedli zimsko vajo. Točke, ki smo jih obdelali so bile klasične zimske teme, nekaj več poudarka smo namenili iskanju z žolnami  še posebno iskanju več zasutih žoln hkrati.
Ker smo po navadi na zimski vaji vključili kondicijski pohod,  ki je tokrat odpadel smo višek energije porabili z odkopavanjem snega na našem zavetišču.
Reševalna akcija Kamnik

Reševalna akcija Kamnik

ponedeljek, 6. november 2017

V turobnem in deževnem ponedeljkovem popoldnevu, malo po četrti uri je pozvonil telefon. Iz Centra za obveščanje so klicali in v trenutku sem pomislil, da to ne prinaša nič dobrega.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja