nedelja, 24. september 2017, Ivan Kotnik 514

dr. Jože Četina, 1927 - 2017

Povečava
Klikni za povečavo ...
Umrl je prim. dr. Jože Četina, rojen 20. 10. 1927. Član GRZS postaje Celje je bil od leta 1954.
Od njega smo se poslovili v ponedeljek, 25. septembra ob 10. uri, v spodnji dvorani mrliške vežice na Teharski cesti 54, Teharje.
Mineva čas, minevajo doživetja, minevajo lepi in težki trenutki, preživeti v gorah.
Ostajajo spomini in prijateljstva.
In večno ostajajo gore.

Da se našemu Jožetu iztekajo dnevi na tem svetu, smo vedeli že nekaj časa, a nas je novica, da ga ni več med nami, kljub temu presenetila in prizadela.
Bili smo tako dolgo skupaj, da človek misel, da smo vsi minljivi preprosto odmisli. Čeprav taki ljudje, kot je bil naš Jože nikoli nebi smeli umreti, se tudi to zgodi in zato taka novica vedno boli in peče.
Zdi se mi, da smo šele pred kratkim šli narazen tako kot vedno vsako prvo sredo po GRS sestanku.

Med gorske reševalce se je naš Jože zapisal že davnega leta 1953.

Za usodo ponesrečenega v gorah je važna čim prejšnja strokovna prva pomoč in tu smo zelo pomembni gorski reševalci. To je Jože zapisal tudi v zborniku GRS postaje Celje ob njeni 80. obletnici. Gorski reševalci smo pod njegovim mentorstvom redno izpopolnjevali znanje iz prve pomoči.
Jože je bil vesten, natančen, dosleden, pošten in zelo pripaden gorski reševalec in zdravnik. Prepričan sem, da je bil takšen tudi drugače. Bil nam je pravi prijatelj in tovariš.
Nikoli ne bom pozabil njegovih besed, da smo prijatelji svet, ki ne ugasne po službi ali drugih dejavnostih.

In tam nekje bo Jože tudi sedaj, ko ne bo več njegovih predavanj o podhladitvah, ranah ter imobilizaciji, pa fižolove solate in vratovine pri Čulku po naših GRS sestankih, pa telefonskih klicev in številnih vrhov, ki jih je obiskoval, dokler so mu še služile noge. Tudi nobenega psa ne bo več, da bi zamijavkal.
Je pa Jože veliko svojih dragocenih vrednot prenesel na sina Dimitrija, ki je prav tako zdravnik in gorski reševalec, tako da bo del Jožeta še vedno z nami. Ne samo v spominu.

Jože, tebi še enkrat hvala za toliko lepih, a včasih tudi težkih trenutkov, ki si jih delil z nami.

Ivan Kotnik - Ivč
Reševanje jadralnega padalca nad Dobrovljami

Reševanje jadralnega padalca nad Dobrovljami

ponedeljek, 15. oktober 2018
V soboto popoldne se je med jadranjem nad Dobrovljami jadralnemu padalcu zaprlo glavno padalo in je nato z rezervnim padalom pristal na drevesu približno 30 metrov nad tlemi. Na srečo sta se obe padali zapletli med bukove veje, ki so "opravile" nalogo z odliko.
Krvavica - iskanje in pomoč družini z otroki

Krvavica - iskanje in pomoč družini z otroki

torek, 28. avgust 2018
Družina s tremi mlajšimi otroki se je odpravila na izlet na Krvavico (909 m), občina Tabor. Zaradi prepoznega odhoda jih je na sestopu ujela noč, imeli pa so samo eno svetilko. Zanašali so se na zemljevid s spletnega mesta, toda v temi so zgrešili odcep v smeri koče. Zašli so in prišli do gozdne vlake, ki se je končala pri potoku Ojstrica. Zaradi pozne ure in utrujenosti otrok so se odločili, da pokličejo na pomoč.
Iskalna akcija Ivovec - Logarska dolina

Iskalna akcija Ivovec - Logarska dolina

sobota, 25. avgust 2018
Pohodnica, ki je bila nastanjena v Logarski dolini, se je po zajtrku s psom odpravila na “sprehod". Malo po 12. uri je poklicala na pomoč Center za obveščanje. Povedala je, da je zašla in da se nahaja nekje ob strugi kjer teče voda. Delovala je dokaj zmedeno. Kmalu zatem so se z njo po telefonu pogovarjali policisti in ugotovili, da je izgubljena pohodnica v zgornjem delu doline slišala njihovo sireno, vendar z njo ni bilo moč vzpostaviti stika, ker ji je odpovedal telefon.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja