nedelja, 24. september 2017, Ivan Kotnik 382

dr. Jože Četina, 1927 - 2017

Povečava
Klikni za povečavo ...
Umrl je prim. dr. Jože Četina, rojen 20. 10. 1927. Član GRZS postaje Celje je bil od leta 1954.
Od njega smo se poslovili v ponedeljek, 25. septembra ob 10. uri, v spodnji dvorani mrliške vežice na Teharski cesti 54, Teharje.
Mineva čas, minevajo doživetja, minevajo lepi in težki trenutki, preživeti v gorah.
Ostajajo spomini in prijateljstva.
In večno ostajajo gore.

Da se našemu Jožetu iztekajo dnevi na tem svetu, smo vedeli že nekaj časa, a nas je novica, da ga ni več med nami, kljub temu presenetila in prizadela.
Bili smo tako dolgo skupaj, da človek misel, da smo vsi minljivi preprosto odmisli. Čeprav taki ljudje, kot je bil naš Jože nikoli nebi smeli umreti, se tudi to zgodi in zato taka novica vedno boli in peče.
Zdi se mi, da smo šele pred kratkim šli narazen tako kot vedno vsako prvo sredo po GRS sestanku.

Med gorske reševalce se je naš Jože zapisal že davnega leta 1953.

Za usodo ponesrečenega v gorah je važna čim prejšnja strokovna prva pomoč in tu smo zelo pomembni gorski reševalci. To je Jože zapisal tudi v zborniku GRS postaje Celje ob njeni 80. obletnici. Gorski reševalci smo pod njegovim mentorstvom redno izpopolnjevali znanje iz prve pomoči.
Jože je bil vesten, natančen, dosleden, pošten in zelo pripaden gorski reševalec in zdravnik. Prepričan sem, da je bil takšen tudi drugače. Bil nam je pravi prijatelj in tovariš.
Nikoli ne bom pozabil njegovih besed, da smo prijatelji svet, ki ne ugasne po službi ali drugih dejavnostih.

In tam nekje bo Jože tudi sedaj, ko ne bo več njegovih predavanj o podhladitvah, ranah ter imobilizaciji, pa fižolove solate in vratovine pri Čulku po naših GRS sestankih, pa telefonskih klicev in številnih vrhov, ki jih je obiskoval, dokler so mu še služile noge. Tudi nobenega psa ne bo več, da bi zamijavkal.
Je pa Jože veliko svojih dragocenih vrednot prenesel na sina Dimitrija, ki je prav tako zdravnik in gorski reševalec, tako da bo del Jožeta še vedno z nami. Ne samo v spominu.

Jože, tebi še enkrat hvala za toliko lepih, a včasih tudi težkih trenutkov, ki si jih delil z nami.

Ivan Kotnik - Ivč
Nesreča v Matkovem kotu

Nesreča v Matkovem kotu

ponedeljek, 11. junij 2018
V ponedeljek, 11. junija, se je planinec huje poškodoval pri sestopu od Matkovem škafa proti dolini. Dvojica planincev je prečkala snežni “velb” (most), ki se je pod njuno težo vdrl. Padla sta približno 3 m globoko. Eden od planincev si je pri padcu huje poškodaval gleženj, med tem ko je drugi preživel padec brez poškodb. Na pomoč je priletela dežurna ekipa GRS iz Brnika, ki je ponesrečenca oskrbela in ga odpeljala v bolnišnico. V pripravljenosti smo bili tudi gorski reševalci Postaje Celje, ker je bil helikopterski prevoz zaradi bližajočega slabega vremena vprašljiv.
Od tragedije nad Okrešljem je minilo že 21 let

Od tragedije nad Okrešljem je minilo že 21 let

nedelja, 10. junij 2018
21 let je že od tragedije, ki se je zgodila nad Okrešljem. Travnik na Okrešlju je pričakal udeležence slovesnosti ves rumen od cvetenja neštete pogačic, kot redko kdaj. Tokratne svečanosti se je udeležilo manj reševalcev, vendar je bila slovesnost v akustičnemu amfiteatru Okrešlja, tik pod Tursko goro, ob zvokih kitar in čudovitem petju pevk in pevcev, svečana in zelo čustvena.
Reševalna akcija v Mrzli gori

Reševalna akcija v Mrzli gori

nedelja, 10. junij 2018
V nedeljo 10. junija, se je plezalcu med plezanjem smeri Avrikelj v Mrzli gori odtrgal oprimek. Padel je približno 10 do 15 m in huje poškodvan obvisel na vrvi. Soplezalci so ga spustili pod steno in poklicali na pomoč. Nesreča se je zgodila ravno v trenutku, ko smo reševalci izvajali redno letno usposabljanje, približno uro in pol hoda daleč (malo pod Matkóvim oknom) od mesta nesreče. Na pomoč smo poklicali dežurno ekipo na Brniku in odhiteli na pomoč. Malo pred našim prihodom do mesta nesreče je priletel helikopter. Dežurna ekipa reševalcev letalcev je ponesrečenega oskrbela in ga s pomočjo vitla dvignila, ter odpeljala v Klinični center v Ljubljano.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja