ponedeljek, 6. november 2017, Brane Povše 568

Reševalna akcija Kamnik

Povečava
Klikni za povečavo ...

V turobnem in deževnem ponedeljkovem popoldnevu, malo po četrti uri je pozvonil telefon. Iz Centra za obveščanje so klicali in v trenutku sem pomislil, da to ne prinaša nič dobrega.

Na Kamniku, hribu nad Grižami, je na brezpotju zdrsnilo planincu. Padel je približno petnajst metrov globoko čez skalni previs in se težje poškodoval.

Vedeli smo, kaj nas čaka, na zahtevnem, strmem in spolzkem terenu. Bila je temna, meglena in deževna noč. Šestnajst reševalcev smo ponesrečenega v ekstremnih pogojih oskrbeli in ga s pomočjo gorskih nosil transportirali v dolino, kjer ga je čakal rešilec. Premočena oblačila smo zamenjali s suhimi in odšli na zasluženo pijačo in na toplo. Po deseti uri zvečer smo se vrnili domov.

Iskrena hvala fantom za izredno požrtvovalnost.

Brane Povše


Potek reševanja na Kamniku, Žan Brezovšek


Jernej Gračner


Ivo Avberšek - Hans


Ivo Avberšek - Hans


Jernej Gračner


Jernej Gračner

Nesreča v Matkovem kotu

Nesreča v Matkovem kotu

ponedeljek, 11. junij 2018
V ponedeljek, 11. junija, se je planinec huje poškodoval pri sestopu od Matkovem škafa proti dolini. Dvojica planincev je prečkala snežni “velb” (most), ki se je pod njuno težo vdrl. Padla sta približno 3 m globoko. Eden od planincev si je pri padcu huje poškodaval gleženj, med tem ko je drugi preživel padec brez poškodb. Na pomoč je priletela dežurna ekipa GRS iz Brnika, ki je ponesrečenca oskrbela in ga odpeljala v bolnišnico. V pripravljenosti smo bili tudi gorski reševalci Postaje Celje, ker je bil helikopterski prevoz zaradi bližajočega slabega vremena vprašljiv.
Od tragedije nad Okrešljem je minilo že 21 let

Od tragedije nad Okrešljem je minilo že 21 let

nedelja, 10. junij 2018
21 let je že od tragedije, ki se je zgodila nad Okrešljem. Travnik na Okrešlju je pričakal udeležence slovesnosti ves rumen od cvetenja neštete pogačic, kot redko kdaj. Tokratne svečanosti se je udeležilo manj reševalcev, vendar je bila slovesnost v akustičnemu amfiteatru Okrešlja, tik pod Tursko goro, ob zvokih kitar in čudovitem petju pevk in pevcev, svečana in zelo čustvena.
Reševalna akcija v Mrzli gori

Reševalna akcija v Mrzli gori

nedelja, 10. junij 2018
V nedeljo 10. junija, se je plezalcu med plezanjem smeri Avrikelj v Mrzli gori odtrgal oprimek. Padel je približno 10 do 15 m in huje poškodvan obvisel na vrvi. Soplezalci so ga spustili pod steno in poklicali na pomoč. Nesreča se je zgodila ravno v trenutku, ko smo reševalci izvajali redno letno usposabljanje, približno uro in pol hoda daleč (malo pod Matkóvim oknom) od mesta nesreče. Na pomoč smo poklicali dežurno ekipo na Brniku in odhiteli na pomoč. Malo pred našim prihodom do mesta nesreče je priletel helikopter. Dežurna ekipa reševalcev letalcev je ponesrečenega oskrbela in ga s pomočjo vitla dvignila, ter odpeljala v Klinični center v Ljubljano.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja