ponedeljek, 12. februar 2018, Aleš Kovač 71

Poročilo: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi

Povečava
Klikni za povečavo ...
Zaradi neugodnih snežnih razmer smo tečaj z Okrešlja prestavili na Menini planino. Lokacija se je spet pokazala za dobro izbiro. Dostop v je v varnem zavetju mešanega gozda, pa še naklonina ni takšna, da bi predstavljala nevarnost plazov. Teren okoli koče je omogočal izvedbo vseh delovnih točk.
Tečaj smo začeli s predavanji iz zimskih nevarnosti v gorah, prve pomoči in mehaniki snežnih plazovih. Po premoru smo nadaljevali z delom na terenu.

Najprej sta naša vodnika reševalnih psov pripravila vajo iskanja zasutih (zakopanih) ljudi v snegu. Reševalna psa sta za lociranje vseh treh potrebovala samo nekaj minut.

Razdeljeni v štiri skupine so udeleženci obdelali naslednje teme in pri tem tudi sami aktivno sodelovali:
  • iskanje z lavinsko žolno,
  • uporaba cepina in derez,
  • snežni prerez z norveško in kanadsko metodo,
  • izkopavanje in nudene PP zasutim v snežnem plazu.
Sredi dela na terenu nas je prišel pozdravit g. Aleš Poredoš iz ARSO, ki nam je na kratko razložil vsebino plazovnega biltena, mobilno aplikacijo SnowSafe in nas pozval da lahko tudi sami poročamo o zanimivih ugotovitvah na ARSO, kar bo samo prispevalo k boljši informiranosti in pokritosti območij.

Kot predavatelj je na tečaju pomagal g. Marko Bleiweiss, ki je predstavil opremo od ameriškega izdelovalca lavinske opreme BCA.

Tečaja se je udeležilo 16 slušateljev, večinoma iz lokalnih PD-jev ali alpinističnih odsekov. Nekateri so bili na takšnem tečaju prvič, spet drugi večkrat a so dejali, da je potrebno te veščine obnavljati saj si  s tem pomagamo za bolj varno gibanje v zimskih razmerah.


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar
Vabilo: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi

Vabilo: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi

sreda, 31. januar 2018
Zaradi preobilice novo zapadlega snega in s tem povezane nevarnosti plazov spreminjamo lokacijo izvedebe tečja varstva pred snežnimi plazovi!

Tečaj bo izveden na Menini planini.
Plazovi

Plazovi

sobota, 20. januar 2018
V soboto popoldne nas je presenetil klic s pozivom na akcijo. Zadeva ni bila tako nedolžna in bi se lahko končala tragično. Pet turnih smučarjev se je potem, ko so že presmučali Turski žleb, še enkrat podalo na turo in sicer po veliki “flanki" pod Tursko goro, ki je bila že dokaj zvožena od turnih smučarjev. Za pot navzgor so uporabili smučino, ki je bila že narejena. Ko so bili malo višje od narejene smučine, se je pod njimi sprožil plaz.
Zimska vaja 2018

Zimska vaja 2018

sobota, 13. januar 2018
V ne preveč prijaznem vremenu smo izvedli zimsko vajo. Točke, ki smo jih obdelali so bile klasične zimske teme, nekaj več poudarka smo namenili iskanju z žolnami  še posebno iskanju več zasutih žoln hkrati.
Ker smo po navadi na zimski vaji vključili kondicijski pohod,  ki je tokrat odpadel smo višek energije porabili z odkopavanjem snega na našem zavetišču.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja