ponedeljek, 12. februar 2018, Aleš Kovač 358

Poročilo: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi

Povečava
Klikni za povečavo ...
Zaradi neugodnih snežnih razmer smo tečaj z Okrešlja prestavili na Menini planino. Lokacija se je spet pokazala za dobro izbiro. Dostop v je v varnem zavetju mešanega gozda, pa še naklonina ni takšna, da bi predstavljala nevarnost plazov. Teren okoli koče je omogočal izvedbo vseh delovnih točk.
Tečaj smo začeli s predavanji iz zimskih nevarnosti v gorah, prve pomoči in mehaniki snežnih plazovih. Po premoru smo nadaljevali z delom na terenu.

Najprej sta naša vodnika reševalnih psov pripravila vajo iskanja zasutih (zakopanih) ljudi v snegu. Reševalna psa sta za lociranje vseh treh potrebovala samo nekaj minut.

Razdeljeni v štiri skupine so udeleženci obdelali naslednje teme in pri tem tudi sami aktivno sodelovali:
  • iskanje z lavinsko žolno,
  • uporaba cepina in derez,
  • snežni prerez z norveško in kanadsko metodo,
  • izkopavanje in nudene PP zasutim v snežnem plazu.
Sredi dela na terenu nas je prišel pozdravit g. Aleš Poredoš iz ARSO, ki nam je na kratko razložil vsebino plazovnega biltena, mobilno aplikacijo SnowSafe in nas pozval da lahko tudi sami poročamo o zanimivih ugotovitvah na ARSO, kar bo samo prispevalo k boljši informiranosti in pokritosti območij.

Kot predavatelj je na tečaju pomagal g. Marko Bleiweiss, ki je predstavil opremo od ameriškega izdelovalca lavinske opreme BCA.

Tečaja se je udeležilo 16 slušateljev, večinoma iz lokalnih PD-jev ali alpinističnih odsekov. Nekateri so bili na takšnem tečaju prvič, spet drugi večkrat a so dejali, da je potrebno te veščine obnavljati saj si  s tem pomagamo za bolj varno gibanje v zimskih razmerah.


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar
Nesreča v Matkovem kotu

Nesreča v Matkovem kotu

ponedeljek, 11. junij 2018
V ponedeljek, 11. junija, se je planinec huje poškodoval pri sestopu od Matkovem škafa proti dolini. Dvojica planincev je prečkala snežni “velb” (most), ki se je pod njuno težo vdrl. Padla sta približno 3 m globoko. Eden od planincev si je pri padcu huje poškodaval gleženj, med tem ko je drugi preživel padec brez poškodb. Na pomoč je priletela dežurna ekipa GRS iz Brnika, ki je ponesrečenca oskrbela in ga odpeljala v bolnišnico. V pripravljenosti smo bili tudi gorski reševalci Postaje Celje, ker je bil helikopterski prevoz zaradi bližajočega slabega vremena vprašljiv.
Od tragedije nad Okrešljem je minilo že 21 let

Od tragedije nad Okrešljem je minilo že 21 let

nedelja, 10. junij 2018
21 let je že od tragedije, ki se je zgodila nad Okrešljem. Travnik na Okrešlju je pričakal udeležence slovesnosti ves rumen od cvetenja neštete pogačic, kot redko kdaj. Tokratne svečanosti se je udeležilo manj reševalcev, vendar je bila slovesnost v akustičnemu amfiteatru Okrešlja, tik pod Tursko goro, ob zvokih kitar in čudovitem petju pevk in pevcev, svečana in zelo čustvena.
Reševalna akcija v Mrzli gori

Reševalna akcija v Mrzli gori

nedelja, 10. junij 2018
V nedeljo 10. junija, se je plezalcu med plezanjem smeri Avrikelj v Mrzli gori odtrgal oprimek. Padel je približno 10 do 15 m in huje poškodvan obvisel na vrvi. Soplezalci so ga spustili pod steno in poklicali na pomoč. Nesreča se je zgodila ravno v trenutku, ko smo reševalci izvajali redno letno usposabljanje, približno uro in pol hoda daleč (malo pod Matkóvim oknom) od mesta nesreče. Na pomoč smo poklicali dežurno ekipo na Brniku in odhiteli na pomoč. Malo pred našim prihodom do mesta nesreče je priletel helikopter. Dežurna ekipa reševalcev letalcev je ponesrečenega oskrbela in ga s pomočjo vitla dvignila, ter odpeljala v Klinični center v Ljubljano.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja