ponedeljek, 12. februar 2018, Aleš Kovač 423

Poročilo: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi

Povečava
Klikni za povečavo ...
Zaradi neugodnih snežnih razmer smo tečaj z Okrešlja prestavili na Menini planino. Lokacija se je spet pokazala za dobro izbiro. Dostop v je v varnem zavetju mešanega gozda, pa še naklonina ni takšna, da bi predstavljala nevarnost plazov. Teren okoli koče je omogočal izvedbo vseh delovnih točk.
Tečaj smo začeli s predavanji iz zimskih nevarnosti v gorah, prve pomoči in mehaniki snežnih plazovih. Po premoru smo nadaljevali z delom na terenu.

Najprej sta naša vodnika reševalnih psov pripravila vajo iskanja zasutih (zakopanih) ljudi v snegu. Reševalna psa sta za lociranje vseh treh potrebovala samo nekaj minut.

Razdeljeni v štiri skupine so udeleženci obdelali naslednje teme in pri tem tudi sami aktivno sodelovali:
  • iskanje z lavinsko žolno,
  • uporaba cepina in derez,
  • snežni prerez z norveško in kanadsko metodo,
  • izkopavanje in nudene PP zasutim v snežnem plazu.
Sredi dela na terenu nas je prišel pozdravit g. Aleš Poredoš iz ARSO, ki nam je na kratko razložil vsebino plazovnega biltena, mobilno aplikacijo SnowSafe in nas pozval da lahko tudi sami poročamo o zanimivih ugotovitvah na ARSO, kar bo samo prispevalo k boljši informiranosti in pokritosti območij.

Kot predavatelj je na tečaju pomagal g. Marko Bleiweiss, ki je predstavil opremo od ameriškega izdelovalca lavinske opreme BCA.

Tečaja se je udeležilo 16 slušateljev, večinoma iz lokalnih PD-jev ali alpinističnih odsekov. Nekateri so bili na takšnem tečaju prvič, spet drugi večkrat a so dejali, da je potrebno te veščine obnavljati saj si  s tem pomagamo za bolj varno gibanje v zimskih razmerah.


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar
Reševanje jadralnega padalca nad Dobrovljami

Reševanje jadralnega padalca nad Dobrovljami

ponedeljek, 15. oktober 2018
V soboto popoldne se je med jadranjem nad Dobrovljami jadralnemu padalcu zaprlo glavno padalo in je nato z rezervnim padalom pristal na drevesu približno 30 metrov nad tlemi. Na srečo sta se obe padali zapletli med bukove veje, ki so "opravile" nalogo z odliko.
Krvavica - iskanje in pomoč družini z otroki

Krvavica - iskanje in pomoč družini z otroki

torek, 28. avgust 2018
Družina s tremi mlajšimi otroki se je odpravila na izlet na Krvavico (909 m), občina Tabor. Zaradi prepoznega odhoda jih je na sestopu ujela noč, imeli pa so samo eno svetilko. Zanašali so se na zemljevid s spletnega mesta, toda v temi so zgrešili odcep v smeri koče. Zašli so in prišli do gozdne vlake, ki se je končala pri potoku Ojstrica. Zaradi pozne ure in utrujenosti otrok so se odločili, da pokličejo na pomoč.
Iskalna akcija Ivovec - Logarska dolina

Iskalna akcija Ivovec - Logarska dolina

sobota, 25. avgust 2018
Pohodnica, ki je bila nastanjena v Logarski dolini, se je po zajtrku s psom odpravila na “sprehod". Malo po 12. uri je poklicala na pomoč Center za obveščanje. Povedala je, da je zašla in da se nahaja nekje ob strugi kjer teče voda. Delovala je dokaj zmedeno. Kmalu zatem so se z njo po telefonu pogovarjali policisti in ugotovili, da je izgubljena pohodnica v zgornjem delu doline slišala njihovo sireno, vendar z njo ni bilo moč vzpostaviti stika, ker ji je odpovedal telefon.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja