ponedeljek, 12. februar 2018, Aleš Kovač 268

Poročilo: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi

Povečava
Klikni za povečavo ...
Zaradi neugodnih snežnih razmer smo tečaj z Okrešlja prestavili na Menini planino. Lokacija se je spet pokazala za dobro izbiro. Dostop v je v varnem zavetju mešanega gozda, pa še naklonina ni takšna, da bi predstavljala nevarnost plazov. Teren okoli koče je omogočal izvedbo vseh delovnih točk.
Tečaj smo začeli s predavanji iz zimskih nevarnosti v gorah, prve pomoči in mehaniki snežnih plazovih. Po premoru smo nadaljevali z delom na terenu.

Najprej sta naša vodnika reševalnih psov pripravila vajo iskanja zasutih (zakopanih) ljudi v snegu. Reševalna psa sta za lociranje vseh treh potrebovala samo nekaj minut.

Razdeljeni v štiri skupine so udeleženci obdelali naslednje teme in pri tem tudi sami aktivno sodelovali:
  • iskanje z lavinsko žolno,
  • uporaba cepina in derez,
  • snežni prerez z norveško in kanadsko metodo,
  • izkopavanje in nudene PP zasutim v snežnem plazu.
Sredi dela na terenu nas je prišel pozdravit g. Aleš Poredoš iz ARSO, ki nam je na kratko razložil vsebino plazovnega biltena, mobilno aplikacijo SnowSafe in nas pozval da lahko tudi sami poročamo o zanimivih ugotovitvah na ARSO, kar bo samo prispevalo k boljši informiranosti in pokritosti območij.

Kot predavatelj je na tečaju pomagal g. Marko Bleiweiss, ki je predstavil opremo od ameriškega izdelovalca lavinske opreme BCA.

Tečaja se je udeležilo 16 slušateljev, večinoma iz lokalnih PD-jev ali alpinističnih odsekov. Nekateri so bili na takšnem tečaju prvič, spet drugi večkrat a so dejali, da je potrebno te veščine obnavljati saj si  s tem pomagamo za bolj varno gibanje v zimskih razmerah.


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar


Sergej Jamnikar
Borisov povzetek turnega dogodka OKREŠELJ 2018

Borisov povzetek turnega dogodka OKREŠELJ 2018

petek, 30. marec 2018
V tokratnih časih, ko se za turno smuko zanima že veliko več ljudi, so številni že spoznali čare druženja od štarta do cilja in še pol, ko ostanejo slike in slikice, dokumenti, kako bi lahko bilo, če bi ne bilo itd.
Dve nesreči ob istem času

Dve nesreči ob istem času

ponedeljek, 26. marec 2018
Ta vikend smo celjski gorski reševalci  z veliko vnemo pripravljali tradicionalni memorial v turnem smučanju, ki se je v spet lepo zaključil z družabnim srečanjem v Logarski dolini. Žal pa smo še pred razglasitvijo najboljših morali na intervencijo.
Memorial celjskih reševalcev 2018

Memorial celjskih reševalcev 2018

nedelja, 25. marec 2018
V nedeljo, 25.3.2018, smo gorski reševalci postaje Celje izpeljali turno smučarsko tekmovanje Memorial celjskih reševalcev, ki je letos potekalo v parih.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja