sobota, 9. februar 2019, Matej Špeh 2329

Krvavica - reševanje poškodovanega po padcu na strmemu, skalnatemu terenu

Povečava
Klikni za povečavo ...
Po prejetem pozivu ob 17. 37, smo  odhiteli na pomoč huje poškodovanemu pohodniku na Krvavici. Ponesrečenec je zdrsnil s poti po strmemu skalnatemu terenu in se med padcem huje poškodoval.
Po nudenju prve pomoči (pri njemu je bila ekipa NMP in gasilci), smo  ponesrečenca z mesta nezgode z gorskimi nosili CMC s kolesom in vrvno tehniko, po zelo strmemu, delno zamrznjenemu, skalnatemu in tudi spolzkemu blatnemu terenu prenesli v dolino. Za naporen in nevaren transport smo porabili malo več kot 1 uro in ga ob 20.50 predali v roke ekipi nujne medicinske pomoči, ki ga je zatem odpeljala v splošno bolnico Celje na zdravljenje.
Pri reševanju so nam pomagali gasilci PGD Loke, Ojstriška vas - Tabor, Kapla Pondor in ekipa NMP Žalec. Hvala vsem!

Področje, kjer je vrh Krvavice, je verjetno manj znano področje širši javnosti. Krvavica je 909 m visok vrh, ki se nahaja vzhodno od Čemšeniške planine. Z vrha, ki se strmo spušča na vse strani je lep razgled na Posavsko hribovje in del Kamniško Savinjskih Alp. Sta pa pristop na vrh in spust z njega lahko dokaj nevarna, še posebej če pohodniki nimajo primerne obutve. Pot je strma, v danih razmerah lahko zamrznjena, spolzka, polna blata in korenin ter drsečega kamenja pomešanega z listjem.

In morda še zanimiva legenda zakaj je Krvavica Krvavica:
"Nad Svetim Jurijem ob Taboru je Ojstrica in za njo Krvavica. Tam so vrgli Veroniko Deseniško preko skal. Branila se je, vendar ji to ni pomagalo. Zato pa še dandanašnjih dni hodi ob mesečnih nočeh na skale sedet. Po njeni nemili usodi se tista gora imenuje Krvavica."

Akcija Krvavica

Akcija Krvavica

Akcija Krvavica

Akcija Krvavica

Ivo Avberšek - Hans
Ivan Janko Mirnik, 1929 - 2021

Ivan Janko Mirnik, 1929 - 2021

četrtek, 7. januar 2021
Umrl je Ivan Janko MIrnik, nekdanji član GRSZ postaje Celje
Aktivno je deloval kot gorski reševalec (tečaji in reševalne akcije) od sprejema v GRSZ postaje Celje leta 1950 do 1952/53, ko se je preselil v Medvode in postal član postaje GRS Ljubljana.

Reševalci GRSZ postaje Celje izrekamo družini, svojcem in prijateljem iskreno sožalje!
Koledar 2021

Koledar 2021

torek, 10. november 2020
Postaja gorske reševalne službe Celje je izdala koledar za leto 2021.

Društvo GRS Celje deluje že od leta 1931 in od takrat smo prehodili že dolgo pot. Danes delujemo kot Gorska reševalna služba postaja Celje in v letu 2021 praznujemo 90 letnico našega obstoja.
Gabriel Prezelj – Elč, 1934 – 2020

Gabriel Prezelj – Elč, 1934 – 2020

sreda, 23. september 2020
Umrl je Gabrijel Prezelj – Elč, rojen 12. 8. 1934. Član GRZS postaje Celje je bil od leta 1959, od leta 1985 častni član. Bil je inštruktor planinske vzgoje, alpinistični inštruktor in gorski vodnik.

Pogreb pokojnega bo v družinskem krogu.

Reševalci GRSZ postaje Celje izrekamo družini, svojcem in prijateljem iskreno sožalje!

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja