sobota, 8. junij 2019, Ivo Avberšek 1070

Minilo 22 let od najhujše tragedije v zgodovini gorskih reševalcev Slovenije

Povečava
Klikni za povečavo ...
V  prekrasnem vremenu smo zaznamovali 22. obletnico nesreče letalcev reševalcev.
Predsednik GRZS Janez Rozman je takole povedal:

Dvaindvajset let mineva  od takrat, ko se je tu nad nami,  v ostenju Turske gore, na rednem usposabljanju reševalcev letalcev zgodila najhujša nesreča v več kot stoletni zgodovini slovenskega gorskega reševanja. Splet nesrečnih okoliščin tistega usodnega dne je bil kriv, da je življenje na Turski gori pustilo pet reševalcev in da je ravno toliko družin ostalo brez očeta. Pričujoča spominska slovesnost je v prvi vrsti namenjena spominu na ponesrečene Mitjo Brajnika, Janija Kokalja, Luko Karničarja, Rada Markiča in Borisa Mlekuža, a verjamem, da gredo naše misli in spomini tudi vsem tistim, ki so izgubili življenje pri opravljanju našega humanega dela.

Nesreča v Turski gori je takrat močno odjeknila v vrstah slovenskih gorskih reševalcev. Za nas reševalce je bil to čas žalovanja in sočutja s svojci umrlih. Samozavest reševalcev je bila načeta, pogled v prihodnost negotov, poln vprašanj. Marsikdo se je spraševal odnehati ali nadaljevati.  Nismo odnehali. Po nesreči je Zbor reševalcev, 18. aprila 1998, ustanovil Ustanovo Sklad Okrešelj, ki omogoča dobrodelno oz. finančno pomoč otrokom reševalcev, ki so se smrtno ponesrečili pri reševalnem delu. Tragedija je kljub temnim platem bila priložnost za prenovo in napredek našega dela.  Za zagotavljanje večje varnosti nas gorskih reševalcev in ponesrečencev so bile potrebne spremembe predvsem na področju organiziranja, usposabljanja in opremljanja. Ustanovljena je bila lastna organizacija v okviru katere rešujemo probleme povezane z našim delom. V zadnjih letih smo gorski reševalci priča naraščajočemu trendu nesreč in s tem potreb po našem posredovanju.  Zaradi svoje usposobljenosti, opremljenosti in organiziranosti se področje našega delovanja širi. Pričakovanja reševancev in  ponesrečencev pa so vedno večja.

Gorski reševalci smo prostovoljci. Za svoje delo ne prejemamo plačila. Pomagamo, ker nas v to vleče poslanstvo, da je treba človeku v stiski pomagati. Močneje izražen čut odgovornosti za pomoč imamo reševalci prirojen in položen v zibelko. Ko prepoznaš ta čut in se nanj odzoveš, postane to  način življenja. To ni vedno lahko – ne za nas ne za naše najbližje. Marsikdaj je potrebno veliko odrekanja, prilagajanja in razumevanja.

Poslanstvo kateremu smo predani, nas med seboj povezuje, med nami plete nevidne vezi, ki nas delajo močnejše in bogatejše. Za uspešno reševalno delo je pomembno medsebojno prijateljstvo. Moramo se med seboj spoštovati, poslušati in zaupati drug drugemu. Ko se človek razdaja za druge, v resnici sam sebe bogati. Pa ne v materialnem smislu, ki ima kratek rok trajanja, ampak v smislu srca, ki večno ostane. To je tisto kar nas dela močne in zaupanja vredne.  

Za opravljanje našega dela ni dovolj reševalna vrv, ki služi tehničnemu reševanju, ampak je pomembna vrv, ki povezuje nas in naša srca. Prav ta povezanost nas vsako leto pripelje sem na Okrešelj, pod Tursko goro kjer se poklonimo umrlim prijateljem s katerimi se srečujemo samo še v spominih.

Naj bo spomin na prijatelje hkrati tudi opomin vsem, ki zahajamo v gore, ki se vseh nevarnosti niti dobro ne zavedamo. Na mlajšem rodu gorskih reševalcev je da ohranijo spomin in negujejo osnovne vrednote našega poslanstva.

Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in s svojo prisotnostjo na današnji svečanosti počastili spomin na naše prijatelje.

Vse fotografije: Ivo Avberšek - Hans
Ivan Janko Mirnik, 1929 - 2021

Ivan Janko Mirnik, 1929 - 2021

četrtek, 7. januar 2021
Umrl je Ivan Janko MIrnik, nekdanji član GRSZ postaje Celje
Aktivno je deloval kot gorski reševalec (tečaji in reševalne akcije) od sprejema v GRSZ postaje Celje leta 1950 do 1952/53, ko se je preselil v Medvode in postal član postaje GRS Ljubljana.

Reševalci GRSZ postaje Celje izrekamo družini, svojcem in prijateljem iskreno sožalje!
Koledar 2021

Koledar 2021

torek, 10. november 2020
Postaja gorske reševalne službe Celje je izdala koledar za leto 2021.

Društvo GRS Celje deluje že od leta 1931 in od takrat smo prehodili že dolgo pot. Danes delujemo kot Gorska reševalna služba postaja Celje in v letu 2021 praznujemo 90 letnico našega obstoja.
Gabriel Prezelj – Elč, 1934 – 2020

Gabriel Prezelj – Elč, 1934 – 2020

sreda, 23. september 2020
Umrl je Gabrijel Prezelj – Elč, rojen 12. 8. 1934. Član GRZS postaje Celje je bil od leta 1959, od leta 1985 častni član. Bil je inštruktor planinske vzgoje, alpinistični inštruktor in gorski vodnik.

Pogreb pokojnega bo v družinskem krogu.

Reševalci GRSZ postaje Celje izrekamo družini, svojcem in prijateljem iskreno sožalje!

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja