sreda, 25. december 2019, Matej Špeh 892

Božična iskalna akcija Bistrica ob Sotli

Povečava
Klikni za povečavo ...
Nekaj čez eno zjutraj, me na božično noč zbudi telefonski klic načelnika Aleša Kovača, da v Podsredi na Kozjanskem pogrešajo osebo, ki se je še do nedavnega odzivala na telefonske klice, nato pa se ji je telefon izpraznil.
Moški srednjih let, je hodil po gozdu iz gradu Podsreda proti nekaj kilometrov oddaljenem domu v vasi Trebče. Nazadnje je po telefonu omenil, da je padel, nahaja se v strmem skalnem pobočju in da v bližini sliši vodo.

Nič ne oklevava, Gašper skliče fante, ki so doma v bližini Celja in Šentjurja, Aleš poišče zemljevide tega območja, kar ni tako enostavno, ker se naše območje razteza od Avstrije do Hrvaške in je teh cela škatla, jaz pa se z psom odpeljem do Mozirja. Aleš je že očistil avto, preveriva še opremo in že drviva proti Celju, kjer pobereva še Gašperja in Jerneja. Ostali reševalci so že na poti proti Podsredi.

Med vožnjo poskusim preko zemljevida razbrati kakšen teren nas pričakakuje, kajti nihče od prisotnih reševalcev ne pozna natančno območja v tem delu Slovenije. Po posvetovanju z policijo in gasilci, se odločimo, da v dveh skupinah preiščemo dve strmi grapi proti jugu na pobočju Tisovca. Na cesti, ki smo jo določili za konec iskalnega območja, se ponovno razporedimo in preiščemo še zahteven, strm in premočen teren do kmetije Lap ob reki Bistrici. Tu nam gospodnja ponudi kavo in čaj, kar radi sprejmemo, vedar temu sledi še cela pojedina s potico, narezkom in pecivom. Branimo se, vendar ona samo reče: »saj je vendar Božič«

Okrepčani, počakamo še nekaj minut, da se zdani, nato se z obeh strani reke podamo v stm kanjon Bistrice. Iščemo v strelcih, psička Juna pa teče pred nami. Naenkrat nam Gašperjev glas preko radijske postaje sporoči: »Našli smo pogrešano osebo! Živ je! Akcija končana!« 
Veselje, zadovoljstvo, sreča so nas napolnili, kljub neprespani noči in »pokvarjenemu« prazniku in v takšnih trenutkih je lepo biti gorski reševalec.

V iskalni akciji je sodelovalo devet članov GRS Celje in reševalna psička Juna.

Zapisal: Matej Špeh

Koledar 2021

Koledar 2021

torek, 10. november 2020
Postaja gorske reševalne službe Celje je izdala koledar za leto 2021.

Društvo GRS Celje deluje že od leta 1931 in od takrat smo prehodili že dolgo pot. Danes delujemo kot Gorska reševalna služba postaja Celje in v letu 2021 praznujemo 90 letnico našega obstoja.
Gabriel Prezelj – Elč, 1934 – 2020

Gabriel Prezelj – Elč, 1934 – 2020

sreda, 23. september 2020
Umrl je Gabrijel Prezelj – Elč, rojen 12. 8. 1934. Član GRZS postaje Celje je bil od leta 1959, od leta 1985 častni član. Bil je inštruktor planinske vzgoje, alpinistični inštruktor in gorski vodnik.

Pogreb pokojnega bo v družinskem krogu.

Reševalci GRSZ postaje Celje izrekamo družini, svojcem in prijateljem iskreno sožalje!
Poročilo o udeležbi na usposabljanju lavinskih psov v Innerkremsu

Poročilo o udeležbi na usposabljanju lavinskih psov v Innerkremsu

četrtek, 5. marec 2020
Vodnika reševalnih psov GRZS, Marjeta Leva s psičko Bee iz postaje Maribor in Matej Špeh s psičko Juno iz postaje Celje, sva se na povabilo avstrijsko - koroških kolegov udeležila tečaja za reševanje izpod plazov v Innerkremsu.

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja