sreda, 22. januar 2020, Aleš Kovač 2552

Reševalne akcije v januarju

Povečava
Klikni za povečavo ...
Letošnji januar je poseben v večih pogledih, kot prvo je v gorah zelo malo snega, kot drugo pa se je zgodilo nadpovprečno veliko nesreč, tudi tragičnih.
Takoj po novem letu smo pomagali planinki, ki si je pri sestopu s Smrekovca na poledeneli planinski poti zlomila gleženj.  Čez teden dni smo nudi pomoč policiji pri prenosu pokojnika, ki je padel na območju zavarovane planinske poti v Vinski gori. Iz okoliščin predvidevamo, da se nesreča ni zgodila zaradi plezanja po ZPP Gonžarjeva peč.
 
V soboto 11. januraja smo posredovali na Okrešlju, kjer se je zgodila nesreča pri sestopu s Turskega žleba, kjer si je planinka pri padcu poškodovala trebuh. S pomočjo ekipe HNMP Brnik in našega reševalca letalca smo poškodovanko odpeljali v bolnišnico.

Le dan kasneje, 12. januarja,  se je v bližini Okrešlja, v Kotličih zgodila še ena nesreča. Planinec se je pri sestopu s Turske gore v smeri Kotličev padel in se lažje poškodoval. Med padcem je izgubil cepin, zaradi česar ni mogel več varno sestopati. Tudi njega smo reševali s pomočjo helikopterske ekipe nujne medecinske pomoči in našega letalca reševalca, ki so ga pobrali v Mozirju. Poškodovanega planinca, ki je bil že rahlo podhlajen smo že v mraku našli na snežišču pod steno Turske gore. Na srečo je imel pri sebi svetilko s katero je lahko javil svoj položaj, kajti iz pogovora z njim ob javljanju nesreče nismo mogli točno določiti njegovega položaja.

Manj srečno pa se je končala nesreča na območjo Male Ojstrice. Dva planinca sta se vračala iz Ojstrice po JV grebenu. Pri prečkanju trdega snežišča sta oba naenkrat zdrsnila, pri čemer se je eden ustavil takoj, drugi pa šele po daljšem drsenju tik pred prepadnim skokom. Malo zatem ga je kolegica našla na snežišču pod skokom. Zaradi hudih poškodb, ki jih je med drsenjem dobil je na kraju nesreče umrl. Oba pohodnika sta sicer imela popolno zimsko opremo, vendar sta si po preplezanem zahtevnem vršnjem delu Ojstrice nato čeladi snela.
Ivan Janko Mirnik, 1929 - 2021

Ivan Janko Mirnik, 1929 - 2021

četrtek, 7. januar 2021
Umrl je Ivan Janko MIrnik, nekdanji član GRSZ postaje Celje
Aktivno je deloval kot gorski reševalec (tečaji in reševalne akcije) od sprejema v GRSZ postaje Celje leta 1950 do 1952/53, ko se je preselil v Medvode in postal član postaje GRS Ljubljana.

Reševalci GRSZ postaje Celje izrekamo družini, svojcem in prijateljem iskreno sožalje!
Koledar 2021

Koledar 2021

torek, 10. november 2020
Postaja gorske reševalne službe Celje je izdala koledar za leto 2021.

Društvo GRS Celje deluje že od leta 1931 in od takrat smo prehodili že dolgo pot. Danes delujemo kot Gorska reševalna služba postaja Celje in v letu 2021 praznujemo 90 letnico našega obstoja.
Gabriel Prezelj – Elč, 1934 – 2020

Gabriel Prezelj – Elč, 1934 – 2020

sreda, 23. september 2020
Umrl je Gabrijel Prezelj – Elč, rojen 12. 8. 1934. Član GRZS postaje Celje je bil od leta 1959, od leta 1985 častni član. Bil je inštruktor planinske vzgoje, alpinistični inštruktor in gorski vodnik.

Pogreb pokojnega bo v družinskem krogu.

Reševalci GRSZ postaje Celje izrekamo družini, svojcem in prijateljem iskreno sožalje!

Prijava za člane

Iskanje

Socialna omrežja